İçeriğe geç

Uzlet Ne Anlama Gelir

Uzlet ne demektir kısaca?

Belirli bir manevi olgunluğa ulaşmak ve inzivaya çekilmek amacıyla dünyevi hayattan ve sosyal çevreden uzaklaşarak arzuları sınırlamaya çalışmak.

Uzlet ne demek TDK?

TDK’ya göre Uzlet kelimesinin sözlük anlamı, kişinin belli bir olgunluğa ulaşması için insanlardan uzak durması olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca bireyin kendisini ve isteklerini mümkün olduğunca sınırlaması anlamına da gelmektedir.

Kendini uzlete cekmek ne demek?

Tasavvufta inziva, eğitimini ilerletmek için insanlardan çekilmek ve kendini sorgulamak anlamına gelir. Kendini uzaklaştırmak, hem insanlardan hem de kendi ruhunun arzularından uzaklaşmak anlamına gelir.

Halvet ve uzlet ne demek?

Halvet, cami dışında da yapılabilir. 2- Halktan belirsiz bir süre uzak kalmak ve yalnız kalmaktır. Özel inzivadaki yalnızlık geçicidir. 3- İnziva, başkalarından ayrılmak demektir ve inziva, kişinin kendisinden, ruhun çağırdığı hallerden ve kişiyi Allah’tan uzaklaştıran her şeyden ayrılması demektir.

Uzlet köşesi ne demek?

İ. (Farsça -gāh > ek -geh) Bir yalnızlık yeri, bir kimsesizlik köşesi: Çekileyim de dünyanın sonunda bir yalnızlık yeri bulayım (Ahmed Vefik Paşa). Uzlet-güzin (ﻋﺰﻟﺘﮕﺰﻳﻦ) birlik. sıf. ve İ. (Farsça güzіn “seçilmiş” ile) Yalnızlığı seçen, bir yalnızlık köşesine çekilen: Güzel bir köyde uzlet-güzin oldu (Şemseddin Sâmi).

Uzlet Ülfet ne demek?

Uzlet, toplumdan ve insanlardan uzak, köşeye çekilip yalnız yaşamak demektir. Bunun zıttı hoşgörüdür. Yani insanlarla birlikte olmak, onlara alışmak, dostluk, arkadaşlık, birbirleriyle iyi geçinmek.

Uzlasi kelimesinin anlamı nedir?

Uzlaşma, her bir tarafın kendi taleplerinden taviz vermesiyle farklı taraflar arasında varılan bir anlaşmadır. Tartışma, iletişim ve şartların karşılıklı kabulü yoluyla bir anlaşmaya varılmasıyla ilgilidir.

Uzlet hangi dil?

Uzlet, Arapça kökenli bir kelime olup Türkçede tasavvuf kelimesi olarak kullanılmaktadır.

Uhulet ne demek TDK?

Uhulet kelimesi sakin ve sessiz, sessiz anlamına gelir. Suhulet kelimesi ise hafiflik, yumuşaklık, yumuşaklık veya uygun ortam anlamında kullanılır. Bu iki kelime günümüzde pek kullanılmadığından, duyulduğunda merak uyandırır.

Halvet gecesi ne demek?

İnzivaya çekilmek, tekkelerde inzivaya çekilme denilen, ibadet, zikir, zühd ve murakabe yapmak için kendini inzivaya çekilmiş bir odaya, bir hücreye kapatmak demektir. İnzivaya çekilmek, inzivaya çekilmiş bir yerde tek başına oturmak demektir. Kırk günlük özel eğitim halk arasında işkence olarak da bilinir.

Sufi kimdir kime denir?

Tasavvuf yaşam tarzını benimseyen ve bu şekilde Tanrı’ya yakınlaşmaya çalışan kişi. Kendini ibadete adayan ve ibadet yoluyla ahirette mutluluğa ulaşılabileceğine inanan samimi dindar kişi. Manevi deneyim yoluyla bilgi ve hakikat seviyesine ulaşmış bir tasavvuf. “Tanrı dostu” anlamına gelen bir tasavvuf terimi.

Halvet ve celvet ne demek?

Müridin belli bir süre toplumdan uzak kalması, o süre içerisinde kötü alışkanlıklarını bırakıp iyi alışkanlıklar edinmeye çalışması, bu görevini tamamladıktan sonra da tekrar toplum hayatına dönmesi doğaldır.

Cinsellikte halvet ne demek?

Sahih nikah hayatını ilgilendiren sahih vakit, hukuken geçerli bir nikah akdinin ardından eşlerin, başkalarının kendilerini göremeyeceğinden emin oldukları kapalı bir yerde baş başa kalmalarını ifade eden bir fıkıh terimidir.

Halvet kaç gün sürer?

İnzivaya çekilme sadece kırk günle sınırlıdır ve toplumdan izole bir hayat hoş görülmez. Anahtar Sözcükler: Tasavvuf eğitimi, Halvet, Erbaîn, Gümüşhânevî.

Halvete ne zaman girilir?

Kim halvete çekilirse, Ramazan’dan on gün önce oruç tutmaya başlar ve Ramazan’da otuz gün oruç tutarak faziletini tamamlar.

Uz kelimesinin sözlük anlamı nedir?

Türkçe Dil Kurumu’na göre Uz kelimesinin sözlük anlamı nedir? Türkçe Dil Kurumu’na göre uz kelimesinin sözlük anlamı mesleğinde becerikli, mahir, uzman ve yetenekli kişidir. Uz kelimesinin bir diğer anlamı ise iyi ve güzeldir.

Uzlete çeken ne demek?

İnzivanın anlamı: İnziva, bir kimsenin nefsini terbiye etmek için diğer insanlardan çekilmesini ifade eden bir fiildir. İnzivaya çekilen kişi sadece ibadetle ilgilenir.

Ehl i uzlet ne demek?

İnziva, safiyet ehlinin bir sıfatıdır ve inziva, insanların birleşme işaretidir. İnziva, Yüce Allah’a yakınlık içindir, inziva ise insanlardan uzak kalmak demektir.

Inziva vakti ne demek?

Tecrit, bir kişinin çevresini terk edip yalnız yaşaması, toplum içinde görünmemek ve topluma karışmamak isteği anlamına gelir. Başkasının bunu onun için yapması izolasyondur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir