İçeriğe geç

Ceza Basit Yargılama Usulünde Tanık Dinlenir Mi

Basit yargılama usulünde tanık listesi ne zaman verilir?

Davanın basit veya yazılı bir prosedür olması bu kural üzerinde bir etkiye sahip değildir. Her iki dava türünde de dilekçe aşamasında veya ön duruşmadan sonraki iki hafta içinde tanık listesi sunabilirsiniz.

Basit yargılama usulünde duruşma olur mu?

Öte yandan kural, olağan yargılama usulüne göre verilen karara karşı itirazın niteliği ne olursa olsun, mahkemenin her durumda duruşmalı olarak yargılamaya devam edeceğini öngörmektedir.

Basit yargılama usulü hangi hallerde uygulanmaz?

Basit yargılama usulü; Küçükler, akıl hastalıkları, sağırlık ve dilsizlik ile soruşturulması veya kovuşturulması izin veya başvuruyu gerektiren suçlarda uygulanmaz.

Basit yargılama usulünde delil ne zaman sunulur?

Dolayısıyla basit duruşma usulünde olduğu gibi yazılı duruşma usulünde de, ön inceleme duruşmasından itibaren iki haftalık kesin süre içinde başvuruda sunulmayan belgelerin mahkemeye sunulması mümkündür.

Basit yargılamada tanık dinletilir mi?

Tanıklığın delil olarak kabul edildiği hallerde, tanığın duruşmada dinlenmesi gerekir, CMK m. 201, doğrudan soru sorma hakkının güvence altına alınması gerekir. Bu nedenle, tanıkların dinlenmesi gereken hallerde basit duruşma usulüne uyulmamalı ve duruşma olağan usulde yapılmalıdır.

Tanıklar hangi aşamada dinlenir?

Ancak, tanık listesinin düzenlenmesi için belirli bir zaman ve duruşma günü kararlaştırılmışsa, liste ibraz edilmese bile, taraflardan biri duruşmada hazır bulunursa tanıklar dinlenir. (2) Davetiye, duruşma tarihinden en az bir hafta önce gönderilmelidir.

Basit yargılama usulü kaç ayda sonuçlanır?

Ancak, olağan yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak kabul edilir.

Basit yargılamada beraat verilir mi?

Basit yargılama usulünde yaptırımın özelliği: Asliye ceza mahkemesi, ceza yargılamasında basit yargılama usulünü uygular, CMK m.

Basit yargılama usulünde dosya kaç kez yenilenebilir?

Dosyası takipten çıkarılan bir dava ancak iki kez uzatılabilir. İkinci uzatmadan sonra dava tekrar (üçüncü kez) takip edilmezse, davanın açılmamış sayılmasına karar verilir (m. 150/6).

Basit yargılama usulüne itiraz edilirse ne olur?

(2) Temyiz üzerine hükmü veren mahkemede duruşma açılır ve yargılamaya genel hükümlere göre devam edilir. Taraflar gelmeseler bile, yokluklarında duruşma yapılır ve 223 üncü maddeye göre hüküm verilebilir. Bu husus taraflara yapılan davette tutanağa geçirilir.

Basit yargılama usulü nasıl işler?

Basit yargılama, belirli bir ciddiyet düzeyine ulaşmayan suçlarda bazı yasal prosedürlerin uygulanmadığı, yargı makamlarının iş ve zaman tasarrufu sağlayan bir yargılamadır. Bu yargılamada duruşma yapılmaz, yargılama yazılı beyanlara ve savunmaya dayanır. Bu yöntemi uygulama yetkisi asliye ceza mahkemesindedir.

Basit yargılama usulünde ön inceleme var mı?

Herhangi bir tereddüt yaşanmaması için bu sorun ilk paragrafta açıkça belirtilmiştir. İkinci paragraf, yazılı yargılamada ön inceleme aşamasının yerini alacak olan ilk duruşmada ne olacağını belirtmektedir. Basit müzakereli yargılamada, ilk duruşma yazılı yargılamada ön inceleme aşamasının yerini almıştır.

Tanık delil sunulabilir mi?

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, ön inceleme duruşmasından önce delillerin sunulması için belirli bir süre belirlenmesinin uygun olmadığına hükmederek, belirli bir süre belirlenmiş olsa bile soruşturma aşamasında tanık (delil) sunulmasının mümkün olduğuna karar vermiştir.

Basit yargılamada karar ne zaman verilir?

CMK’nın usul ve esaslarına göre bazı hallerde, iddianamenin kabulünden sonra mahkeme, ilgili suç ve suçlular hakkında olağan yargılama yapılmasına karar verir.

Basit yargılamada cevap süresi kaç gün?

Olağan yargılamada cevap süresi, davalıya başvurunun tebliğ tarihinden itibaren iki haftadır. Ancak, duruma göre bu süre içinde cevap verilmesi zorlaşırsa, mahkeme, başvurunun bu süre içinde yapılması kaydıyla, bir defaya mahsus olmak üzere iki haftaya kadar ek süre verebilir (m. 37/2).

Tanık listesi ne zaman sunulmalı?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre, duruşmada tanık beyanlarına dayanan taraf, duruşmada ön inceleme sırasında belirlenen kesin süre içinde tanık listesini mahkemeye sunmak zorundadır.

Delil listesi ne zaman sunulur?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu md. 139/1-c hükmüne göre, yazılı yargılamada taraflar, ön inceleme duruşmasına davetin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren iki haftalık belirli süre içinde, başvurularında sundukları ancak henüz sunmadıkları belgeleri mahkemeye sunmak zorundadırlar.

Tanık listesi nasıl sunulur?

Tanık ifadeleri de bu delilin bir parçası olarak mahkemeye sunulabilir. Tanık listesi, taraflarca mahkemenin talebi üzerine, anlaşmazlık konusu olan konular mahkemede çözüldükten sonra bildirim için tanıkların adlarını ve adreslerini sağlamak üzere sunulur. Bu liste genellikle mahkemeye yalnızca bir kez sunulur.

Basit yargılamada karar ne zaman verilir?

CMK’nın usul ve esaslarına göre bazı hallerde, iddianamenin kabulünden sonra mahkeme, ilgili suç ve suçlular hakkında olağan yargılama yapılmasına karar verir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir